Give us a like and we'll keep you in the loop.

Infomagazine Communicatiemanagement Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Het luisterend oor van Campus Meistraat

Weet je niet goed hoe je een bepaald vak moet studeren? Heb je soms last van faalangst? Of wil je gewoon even je hart luchten? Dan kan je altijd terecht bij de West-Vlaamse Joke Camelbeke. Naast lector Psychologie, is zij ook studentenbegeleidster voor de opleidingen Communicatiemanagement en Journalistiek.

Joke Camelbeke
Joke Camelbeke

Het is maandagochtend 11 uur wanneer Joke ons ontvangt op haar bureau op de derde verdieping. “Studenten komen met heel veel verschillende vragen bij mij terecht. Die vragen zijn natuurlijk afhankelijk van de tijdsperiode. In september komen studenten dikwijls praten over hun studiekeuze. Tijdens de examens willen ze praten over hun faalangst. En na de examens komen meestal de traantjes en de slechte rapporten over de vloer.”

Vertrouwenspersoon

Er komen best veel studenten bij Joke langs. “Het valt me op dat studenten die mooi en hip rondhuppelen op school, niet altijd zo gemakkelijk door dit jonge leventje wandelen. En dan spreek ik vooral over eerstejaarsstudenten.” Gelukkig wordt Joke door veel studenten gezien als een vertrouwenspersoon.

Omdat studenten vaak persoonlijke dingen vertellen tegen Joke, vragen we ons af of ze dit ook doorspeelt naar andere lectoren. “Ik vraag hen altijd of ik andere lectoren op de hoogte mag brengen van de situatie. Als ze dit weigeren, dan houd ik me aan mijn beroepsgeheim.”

_Het valt me op dat studenten die mooi en hip rondhuppelen op onze school, niet altijd zo gemakkelijk door dit jonge leventje wandelen.” “Ik ben altijd erg blij als studenten toch de stap durven zetten om bij mij te komen aankloppen. In elke situatie probeer ik telkens samen met hen naar een oplossing te zoeken._

STUVO

Het is Joke haar job om met studenten te praten over hun problemen, maar daarnaast werkt ze ook heel nauw samen met STUVO, de studentenvoorziening van de AP Hogeschool “Alles wat psychologisch heel zwaar is, verwijs ik door naar hen. Bij STUVO hebben ze namelijk twee goed opgeleide therapeuten die je gratis kan raadplegen. Dat is niet onbelangrijk om te weten, aangezien je 50 euro betaalt voor een gesprek bij een psychotherapeut.”

Ook studenten met financiële problemen verwijst ze door naar STUVO. “Er zijn studenten die naar Londen of Parijs moeten voor school, maar daar geen geld voor hebben. Dan is het beter dat ze hulp gaan vragen bij STUVO, want er is effectief een hulpspaarpot voor studenten.”

Waar vind je Joke? In lokaal 4.03. Haar deur staat altijd open.